اولین رصدخانه ایران در مراغهticket.ir | تیکت724| ticket724
ticket.ir | تیکت724| ticket724
زمانی که اسمی از دستگاه های پیشرفته مثل دوربین های نجومی و تلسکوپ نبود که خواجه نصیرالدین طوسی دانشمند ایرانی این رصدخانه را در استان تبریز بنا کرد.این بنا سال ها به عنوان پیشرفته ترین رصد خانه بود و برای دانشمندان محلی برای مطالعه های نجومی به شمار می رفت.این رصدخانه از دوره طلایی علم و فرهنگ ایران است که در دوره حکومت هلاکوخان ساخته شده و یادگار خواجه نصیرالدین طوسی است که با همراهی عده ای از دانشمندان بنا شده است.
کاربرد این رصدخانه فقط بررسی ستارگان نبود بلکه بیشتر شاخه های دانش در آن در داده می شد و دانشمندان مشهور زیادی در آن مشغول به تدریس بودند.گفته می شود بر روی تپه صدر داغی رصد خانه مذکور واقع شده است چشم انداز دریاچه ارومیه و دید زیبا به شهر از ویژگی های رصد خانه است.
بنای این رصدخانه توسط فخرالدین ابوالسعادات احمد بن عثمان مراغی ساخته شد.13سال طول کشید تا این رصدخانه ساخته شود. در تپه رصد خانه مراغه در مجموع 17 واحد معماری کشف شده است.
این واحد ها در دوسته قرار می گرفتند.واحد های وابسته به مرکز علمی رصدخانه و واحد هایی که در تحقیقات و فعالیت های نجومی به طور مستقیم کاربرد داشته اند.
بین دو کشور ایران و چین ارتباط علمی وجود داشت و «فائو مون جی» در این رصدخانه فعالیت داشت. پس از سالها در چین رصدخانه ای مثل رصدخانه ی مراغه ساخته شد.
به غیر از این دو، رصدخانه های و هند نیز از روی رصدخانه ایران در مراغه الگوبرداری کرده اند و حتی رصدخانه های بزرگ غرب همچون رصدخانه های تیکو براهه در حوالی دانمارک و کپلر از این رصدخانه الهام گرفته اند.